OUL DE GĂINĂ ÎN NUTRIȚIE

Oul este un produs deosebit de valoros pentru alimentaţia omului din cele mai vechi timpuri, datorită bogăţiei în factori nutritivi indispensabili organismului cât şi gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia sa. 

Oul este alcătuit din trei părţi, respectiv coajă, albuş şi gălbenuş. 


Albuşul reprezintă aproximativ 55% din greutatea totală a unui ou şi este de consistenţă vâscoasă, concentrează proporţia cea mai mare de proteine, enzime, vitamine (riboflavină şi tiamină) şi substanţe minerale (săruri de potasiu, cantităţi mici de calciu, fier şi magneziu). Poți citi detalii privind caloriile, vitaminele, mineralele si valoarea nutritivă a albușului pe romedic.ro.

Gălbenuşul reprezintă aproximativ 35% din greutatea oului şi conţine mari cantităţi de lipide (64% sunt gliceride, 30% fosfolipide şi 6% colesterol). Poți citi detalii privind caloriile, vitaminele, mineralele si valoarea nutritivă a albușului pe romedic.ro.

Coaja reprezintă aproximativ 10% din greutatea unui ou şi este compusă din carbonaţi de calciu (94%), de magneziu (1,5%), fosfaţi şi alte substanţe organice insolubile în apă. Coaja de ou prezintă pori de diferite dimensiuni, în funcţie de specie. Prin ei se realizează schimbul de gaze, dar pot trece şi unii agenţi patogeni.

Avantajele consumului de ouă

1. Ouăle nu afectează negativ colesterolul uman
Mulți oameni se tem a consuma ouă crezând că le va afecta nivelul colesterolului. Acesta este un mit, realitatea (dovedită și prin teste) este că oul crește colesterolul pozitiv (HDL), care are rolul de a duce colesterolul din sânge înapoi în ficat, unde este eliminat din organism și nu pe cel negativ (LDL), care este cauza diferitelor boli. De asemenea, ouăle conțin lecitină, substanță care "sparge" colesterolul și-l transformă în vederea utilizării acestuia de către organism.

2. Ouăle conțin un nutrient rar: vitamina D
Ouăle conțin 41 UI de vitamina D. Acest lucru înseamnă că un ou poate oferi 10% din doza zilnică recomandată de vitamina D (nutrient greu de obținut deoarece se gasește rar în alimente și formându-se în special prin expunerea la soare).

3. Ouăle îți ajută mușchii
Cei nouă aminoacizi esențiali pe care ouale îi conțin și proteinele de foarte bună calitate din acestea stimulează creșterea țesutului muscular. Gălbenușul conține, de asemenea, vitamina B12 (esențială pentru încordarea mușchilor și arderea grasimii). În plus, ouale previn pierderea masei musculare odată cu înaintarea în vârstă.

4. Ouăle te pot ajuta sa îți menții greutatea
Adoptarea unei alimentații bogate în proteine și cu un conținut redus de carbohidrați te poate ajuta să împiedici organismul să acumuleze la loc kilogramele pierdute.

5. Ouăle te pot ajuta să slăbești
Conform unui studiu realizat în 2008, adulții cu o greutate peste cea normală, care au mâncat două ouă la micul dejun au consumat mai puține calorii pe parcursul zilei, comparativ cu cei care au consumat același număr de calorii dimineața, dar sub formă de cornuri.

Importanța calității ouălelor

Compoziţia chimică a unui ou depinde de mai mulţi factori: specie şi rasă, tipul de alimentaţie și vechimea oului. Pe plan internațional s-au adoptat diferiți termeni precum biologic, organic sau ecologic. În România, s-a legiferat termenul de ecologic.

Cum poți identifica ouăle ecologice în supermarket:
Conform Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), începând cu data de 1 ianuarie 2012, pe piața națională se comercializează urmatoarele categorii de ouă pentru consum:
  • marcate cu cifra 0 - ouă din producție ecologică, pentru care există norme stricte legate de suprafață, dar și de furajele care se administrează găinilor;
  • marcate cu cifra 1 - ouă de la găini crescute în sistem alternativ, respectiv în hală, dar și cu acces într-un padoc exterior, iar hrănirea acestora se face cu furaje clasice;
  • marcate cu cifra 2 - ouă de la găini crescute în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice;
  • marcate cu cifra 3 - ouă de la găini crescute în baterii (cuști) îmbunătățite (modernizate), conform normelor europene.
Ouăle ecologice sunt superioare din punct de vedere calitativ ouălelor produse în ferme axate pe producția de cantități mari, putând conține: 
- cu două treimi mai multă vitamina A
- de două ori mai multe grăsimi omega-3
- de trei ori mai multă vitamina E
- de şapte ori mai mult beta-caroten

Pentru a obține ouă ecologice, furajele folosite în hrana păsărilor, NU trebuie să conțină substanțe chimice de sinteză, pesticide, hormoni, proteină de origine animală, iar păsările să nu fie tratate cu antibiotice. De asemenea, găinile trebuie crescute în libertate totală, la sol, cu spatiu suficient pentru odihnă și spații pentru pășunat.
Este interesant faptul că majoritatea condițiilor impuse pentru producerea de ouă ecologice sunt relativ ușor respectate de producători autohtoni de dimensiune redusă (gospodării "la țară", ferme de mici dimensiuni gestionate de o familie etc.), în special datorită incapacității financiare a acestora de a asigura condițiile necesare producției în masă și imposibilității de folosire a corupției pentru obținerea de certificări în domeniu. Creșterea gănilor "ca pe vremea bunicii" conduc de obicei la obținerea de ouă ecologice, dacă furajele folosite sunt corespunzătoare.

Comentează mai jos dacă articolul ți s-a părut util sau dacă vrei să adaugi alte informații utile.
Pe fiecare cutie cu ouă comercializată este trecut un cod de producător, iar în faţa codului respectiv apare un număr – 0, 1, 2 sau 3. - See more at: http://www.e-uri.ro/ouale-ecologice-tot-mai-cautate/#sthash.lPOGILHZ.dpuf
Pe fiecare cutie cu ouă comercializată este trecut un cod de producător, iar în faţa codului respectiv apare un număr – 0, 1, 2 sau 3. - See more at: http://www.e-uri.ro/ouale-ecologice-tot-mai-cautate/#sthash.lPOGILHZ.dpuf
Pe fiecare cutie cu ouă comercializată este trecut un cod de producător, iar în faţa codului respectiv apare un număr – 0, 1, 2 sau 3. - See more at: http://www.e-uri.ro/ouale-ecologice-tot-mai-cautate/#sthash.lPOGILHZ.dpuf
Pe fiecare cutie cu ouă comercializată este trecut un cod de producător, iar în faţa codului respectiv apare un număr – 0, 1, 2 sau 3. - See more at: http://www.e-uri.ro/ouale-ecologice-tot-mai-cautate/#sthash.lPOGILHZ.dpuf
Pe fiecare cutie cu ouă comercializată este trecut un cod de producător, iar în faţa codului respectiv apare un număr – 0, 1, 2 sau 3. - See more at: http://www.e-uri.ro/ouale-ecologice-tot-mai-cautate/#sthash.lPOGILHZ.dpuf
Pe fiecare cutie cu ouă comercializată este trecut un cod de producător, iar în faţa codului respectiv apare un număr – 0, 1, 2 sau 3. - See more at: http://www.e-uri.ro/ouale-ecologice-tot-mai-cautate/#sthash.lPOGILHZ.dpuf