CURSA INFERNALA

1. Muncim tot mai multe ore si producem tot mai mult ca sa castigam tot mai mult – asa ni se cere "ideologic" de catre societatea capitalista – ca doar marii industriasi/ patroni au nevoie de oameni "motivati" care sa le produca mai mult, sa se imbogateasca ei mai mult; lenea nu e buna, din punctul lor de vedere caci nu muncim pentru ei si nu ne inregimentam sa le fie lor bine....

2. Produsele, la un moment dat, nu se mai vand, caci sunt prea multe, piata e saturata, iar oamenii nu mai au bani – salariile oferite de industriasi/ patroni nu sunt suficiente pentru a face fata tentatiei generate de produse; intervine publicitatea care ne convinge sa cumparam

3. Suntem tentati de publicitate, vrem sa cumparam. muncim mai mult, sa castigam mai mult, sa ne permitem. Multi ne lasam tentati si facem si credite.4. La un moment dat sunt atat de multe produse pe piata ca nu mai are cine le cumpare – dar spirala infernala continua: ca doar continuam sa muncim mai mult, ca sa ne platim creditele, si ... sa consumam mai mult.5. Apare somajul. Daca tot sunt dispusi din ce in ce mai multi oameni sa munceasca tot mai mult, de ce sa angajeze patronii 10 oameni in loc de 7, sau chiar 5, ca doar vor munci suficient cei 5 deja angajati, daca sunt bine prinsi in credite si dorinte de consum. Asa apare somajul! Astfel, tot mai putini oameni muncesc tot mai mult, calitatea produselor/ serviciilor scade, dar nu conteaza pentru patron caci banii vin si asa. In ceea ce priveste somerii – este treaba lor !

6. Creditele sunt din ce in ce mai numeroase si mai mari caci cine intra in cercul lor iese greu.

7. La un moment dat, piata crapa: locuri de munca, credite, imobiliarul, totul pica.


Mulţumesc Gelu pentru mesaj.

CUM SA CUMPERI O CASA PE TIMP DE CRIZA

Dacă la începutul lui 2008, cumpărătorii alergau după vânzatori, acum s-a întors roata: cumpărătorii sunt stăpânii. Iată câteva ponturi, care să le sporească şi mai mult acest atuu.

1. SĂ NU SE GRABEASCĂ

În situaţia actuală de blocaj a pieţei imobiliare din România, cumpărătorul este cel care dictează la ce preţ va cumpăra, când, cum şi ce. Cel mai bine este să îşi aloce timp să vadă cât mai multe oferte - inclusiv să vizioneze locuintele respective si sa discute cu cat mai multi proprietari; multi dintre acestia au stat mult timp "pe bara", fără să fie intrebaţi de oferta lor, aşa că vor fi bucurosi sa dea cat mai multe detalii, sa raspunda la intrebari.

2. SA NEGOCIEZE DUR
În vremuri de criza, un proprietar nevoit sa vândă o proprietate, trebuie să facă multe compromisuri şi unul din cele mai importante este preţul. Asa ca un viitor cumparator poate forţa la negociere şi poate obţine un preţ foarte bun. În afară de reducerea de preţ de pe piaţă /de circa 10-20% in 2008, mai poate obţine în plus un minimum de 10-15%, dacă va găsi un vânzător disperat, constrâns de bancă sau de un altfel de termen limită.

3. SA FIE FOARTE ATENT LA CALITATEA LOCUINŢEI
Nu întotdeauna ceea ce este ieftin este şi bun, aşa că imobilul trebuie bine verificat. Ei, dacă în urmă cu un an se vindeau şi cele mai insalubre apartamente, în cele mai periferice zone, acum există loc de unde un cumparator poate să aleagă.
Cel mai bine in cazul apartamentelor vechi este ca blocul sa fi fost construit dupa 1980 (această condiţie a fost impusă de unele banci comerciale pentru a da credite; chiar dacă se cumpără apartamentul cu banii jos, e bine ca el să respecte condiţiile generale de finanţare a bancilor, pentru că nu se ştie niciodată când ar putea servi drept garanţie imobiliară).
În cazul unei locuinţe noi, fie vila sau apartament, cel mai bine este ca aceasta să fie finisată sau într-un stadiu avansat al lucrărilor la proiectul respectiv. În aceste vremuri, aşa numite "de criză", unii developeri amânâ lucrări, au probleme cu finanţările ş.a.m.d şi este bine să ne asumăm un risc cât mai mic în ceea ce priveste realizarea locuinţei, atât ca termen, costuri, cât şi garantie - o casă, chiar şi la rosu, constituie o garanţie mai palpabilă decât o schiţă anexată la un contract.

4. ATENŢIE LA ACTELE DE PROPRIETATE
În vremuri tulburi, escrocheriile înfloresc şi multi profită de disperarea vânzătorilor sau cumpărătorilor şi întocmesc acte de proprietate false.

5. SĂ IA IN CALCUL O LOCAŢIE DE TOP, O ZONĂ BUNĂ
În marile oraşe, ca şi în Bucureşti, încă sunt diferenţe mici de preţuri între acelaşi tip de locuinţă dintr-o zonă bună sau foarte bună şi o zonă mediocră. Peste tot în lume însă locaţia este foarte valoroasă, mai ales în capitalele europene. De aceea, chiar dacă în vremuri de criză amplasamentul nu mai pare atât de important, el va fi totuşi o monedă preţioasă în vremuri bune, când piaţa îşi va erveni. Aşa că între un apartament cu cinci-şase mii mai ieftin dintr-o zonă proastă şi unul un pic mai scump într-o zonă bună, alegeţi-l pe cel din zona buna. Preţurile vor evolua cu siguranţă altfel.

6. SĂ VERIFICE CU ATENŢIE PLATA FURNIZORILOR, SĂ NU EXISTE DATORII FOARTE MARI LA ÎNTREŢINERE, CURENT, INTERNET ETC.
Mai ales în zonele mai sărace ale oraşelor, blocurile cu datorii sunt un adevărat pericol, mai ales în timpuri în care se anunţă şomaj pronunţat şi alte greutăţi materiale. Nu doar proprietarul apartamentului care se cumpără trebuie să fie bun platnic, ci şi vecinii, pentru că altfel veţi face frigul împreună, nu veţi avea apă caldă şi nici alte facilităţi.

7. SĂ FIE SIGUR DE FINANŢARE, SĂ VERIFICE DE DOUĂ ORI CĂ BANCA ÎI ACORDĂ CREDITUL, ÎNAINTE DE A SEMNA PRECONTRACTUL
În ultimele luni, pe măsură ce băncile au început să aibă probleme pe plan internaţional, tot mai mulţi clienţi se plâng că deşi aveau dosarele aprobate demult, nu li se mai acordă creditele sau li se dau mai puţini bani faţă de cât se promisese iniţial. Aşa că mai bine faceţi mai multe drumuri la bancă înainte de a semna contractul sau precontractul de vânzare-cumpărare a locuinţei şi a da avansul vânzătorului.

8. CALCULAŢI CU MAI MULTĂ ATENŢIE BUGETUL TRANZACŢIEI
În afară de preţ luaţi în calcul şi taxele, impozitele către stat, comisionul notarului. Aveţi grijă că nu vă puteţi baza prea mult nici pe prieteni atunci când pe piaţă sunt probleme financiare, puţini oameni având bani de dat cu împrumut.

9. ALEGEŢI CU ATENŢIE AGENŢIA IMOBILIARĂ
În această perioadă, cele mai multe agenţii au clienţi puţini, iar timpul alocat pentru clienţi noi a devenit mult mai generos.

10. PRIVIŢI CASA ÎN PRIMUL RÂND CA O NECESITATE, NU CA PE O INVESTIŢIE PE TERMEN LUNG
În vremuri de restrişte, nu este bine să vă gândiţi că veţi avea mai mulţi copii peste cinci-şase ani, că va mai veni şi soacra să locuiască în aceaşi vilă etc. Trebuie să primeze bugetul şi să vă gândiţi la cât este spaţiu adecvat ca să locuinţi în perioada imediat următoare, astfel încât să vă permiteţi şi ratele la casă şi utilităţile şi eventual şi transportul la serviciu.

Baftă!

CUM SA VINZI O CASA PE TIMP DE CRIZA

1. SĂ-ŢI DEZVOLŢI CAPACITĂŢILE DE NEGOCIERE

Adică, printre altele, să ştii să îţi vinzi marfa, să înveţi o poezie despre casa ta şi o să spui pe nerăsuflate, încă de la telefon, înainte ca potenţialul cumpărător să întrebe ceva. Bogăţia de informaţie va da un semnal bun.
Ex: Este situată în cea mai bună zonă, are finisaje de lux, are vecini fenomenali etc

2. SĂ TE GÂNDEŞTI LA UN PREŢ DE PORNIRE ŞI UNUL REDUS, ÎNCĂ DIN PRIMA FAZĂ DE NEGOCIERE
Trebuie să fii pregătit ca să oferi o reducere substanţială, aşa că este bine să ai un preţ de agăţat clienţii, încă din discuţia de la telefon. Ca să aibă impact, diferenţa de la prima strigare la a doua ar trebui să fie cam de 20%.

3. SĂ CONVINGI CLIENTUL SĂ VIZITEZE LOCUINŢA
La faţa locului, vei avea mai mult timp şi mai multe posibilităţi pentru a-l face să cumpere ceea ce oferi.

4. SĂ COSMETIZEZI BINE CASA, CA SĂ FACĂ O PRIMĂ IMPRESIE FOARTE BUNĂ
De mare efect sunt micile detalii, pereţii curaţi, existenţa florilor, aranjamentele cu mobilier nou, o uşă elegantă, geamuri tip termopan.

5. SĂ IEI ÎN CALCUL TOATE MEDIILE DE INFORMARE, PENTRU A DA ANUNŢURI DE VÂNZARE
Internetul este foarte eficient, pentru că poate oferi informaţii cât mai multe, cu fotografii şi detalii tehnice.

6. SĂ OFERI EXEMPLE COMPARATIVE
Vecinul a vândut cu....,
am auzit că în cartierul se vând cu......,
dar la noi este o zonă selectă şi cu mai multe facilităţi.

7. SĂ FII FOARTE ATENT LA CUMPĂRĂTOR, SĂ NU ACCEPŢI SEMNAREA UNUI PRECONTRACT DECÂT CU UN AVANS CÂT MAI MARE ŞI CU UN TERMEN CÂT MAI SCURT DE PLATĂ INTEGRALĂ ŞI ÎN FAŢA UNUI NOTAR
Chiar şi persoanele îmbrăcate elegant, care vorbesc frumos şi sunt în vârstă, pot fi nişte infractori şi nu trebuie ca actele tale de proprietate să încapă pe mâna lor.

8. NOTARUL LA CARE SEMNEZI CONTRACTUL SĂ FIE DE ÎNCREDERE, ALES DE TINE
Există atâtea cazuri de escrocherii recente, încât e mai bine să fii precaut.

9. NU ŞTII CE SĂ FACI CU BANII DE AZI PÂNĂ MÂINE
Între două tranzacţii, mai ales la schimb de case, este bine ca timpul să fie cât mai scurt. În anii 1998-2002, când a fost o mică fluctuaţie a preţurilor pe piaţă, scădere şi apoi creştere, au existat situaţii în care cu banii de pe apartamente de trei camere abia s-au mai putut cumpăra garsoniere.

10. APELEAZĂ LA SPECIALIŞTI PENTRU A TE INFORMA ASUPRA TENDINŢELOR PIEŢEI ŞI A PREŢURILOR
Chiar dacă nu vei cumpăra printr-o agenţie imobiliară, trece-i totuşi pragul şi vezi ce au de spus. Ştiu mai multe despre piaţă decât tine iar în situaţii de criză s-ar putea ca ajutorul lor să nu fie atât de scump şi să-şi merite banii.

Baftă!PLAN AFACERE - BASICS

Business Plan Basics
Courtesy of Palo Alto Software, Inc.

The best way to show bankers, venture capitalists, and angel investors that you are worthy of financial support is to show them a great business plan. Make sure that your plan is clear, focused and realistic. Then show them that you have the tools, talent and team to make it happen. Your business plan is like your calling card, it will get you in the door where you'll have to convince investors and loan officers that you can put your plan into action.

Once you have raised the money to start or expand your business, your plan will serve as a road map for your business. It is not a static document that you write once and put away. You will reference it often, making sure you stay focused and on track, and meet milestones. It will change and develop as your business evolves.

Do I need a business plan?


Not everyone who starts and runs a business begins with a business plan, but it certainly helps to have one. If you are seeking funding from a venture capitalist, you will certainly need a comprehensive business plan that is well thought out and contains sound business reasoning.
If you are approaching a banker for a loan for a start-up business, your loan officer may suggest a Small Business Administration (SBA) loan, which will require a business plan. If you have an existing business and are approaching a bank for capital to expand the business, they often will not require a business plan, but they may look more favorably on your application if you have one.

Reasons for writing a business plan include:

 • Support a loan application
 • Raise equity funding
 • Define and fix objectives and programs to achieve those objectives
 • Create regular business review and course correction
 • Define a new business
 • Define agreements between partners
 • Set a value on a business for sale or legal purposes
 • Evaluate a new product line, promotion, or expansion

What's in a business plan?

A business plan should prove that your business will generate enough revenue to cover your expenses and make a satisfactory return for bankers or investors.
 1. Executive Summary--features the highlights of your plan and sells your idea in two pages or less.
 2. Company Summary--a factual description of your company, ownership, and history.
 3. Products (or Services or both)--describes your products and/or services and how they stand out from competitive products and services.
 4. Market Analysis-provides a summary of your typical customers, competitive landscape, market size, and expected market growth.
 5. Strategy and Implementation-describes how you will sell your product, how you will put your plan into action, and establishes milestones.
 6. Management Summary-provides background on the management team, their experiences, and key accomplishments.
 7. Financial Plan-contains key financials including sales, cash flow, and profits.

What makes a successful business plan?

 • A well thought out idea
 • Clear and concise writing
 • A clear and logical structure
 • Illustrates management's ability to make the business a success
 • Shows profitability

How do you write a business plan?

Sitting down looking at a blank computer screen as you prepare to start your business plan can be daunting. You may want to look at some alternatives that will make the process a bit easier.

Use Business Planning Software
A good business planning software package will provide you with an outline for a well-developed, objective-based and professional business plan. Software packages will remove the problem of starting from scratch by structuring your plan for you. The software should ask you the right questions that will pull out the most important underlying concepts within your business idea.

Find out more about the leading software package on the market, Business Plan Pro.

Buy a Book
There are many good books on the market that will help you to understand what needs to go into a good business plan. You can read Tim Berry's newest book, "The Plan-As-You-Go Business Plan".

Sample Business Plans
Bplans.com
has 100+ free sample plans to help guide you through your "writers block". The sample plans available are in all types of categories from construction to retail, consulting to online businesses.

Hire a Professional
A professional consultant will create the business plan for you, but you still have to be prepared to think through your business and understand the underlying concepts in your business idea. You will have to work closely with the consultant to ensure that he or she develops a good plan that accurately represents your business or business idea.

Business planning resources

Business Plan Pro

Here are some of Palo Alto Software's business planning resources:

Source: bplans.com

RESURSE UNELTE AFACERI

Dintre resursele de pe net în domeniul investiţiilor şi afacerilor, de departe, cel mai util mi s-a părut Bplans.

Bplans.com

Site-ul este oferit de compania Palo Alto Software, fondată în 1983, care este un lider mondial în domeniul software-ului pentru planuri de afaceri şi de marketing. Aici am găsit articole despre planuri de afaceri, unelte financiare, exemple de planuri de afaceri şi multe altele ... toate GRATUIT.


Unelte financiare utile:
Investor Offering Calculator

Articole utile:
1. Cum să scrii un plan de afacere

Resurse financiare:
1. Robert Kiyosaki - How 2 make millions of $
2. Robert Kiyosaki - Poor dad advice
3. Robert Kiyosaki - How Rich Dad Company started
4. Robert Kiyosaki - What your banker asks for
5. Robert Kiyosaki - Who advices you?
6. Robert Kiyosaki - How debt can make you rich
7. Robert Kiyosaki - Move your money
8. Robert Kiyosaki - Why savers are losers?
9. Robert Kiyosaki - Working hard is harder living
10. Robert Kiyosaki - How high is your financial IQ?
11. Robert Kiyosaki - Before you quit your job
Marketing Plan Pro

LEGEA CREDINTEI


Spune că tot ceea ce crezi din tot sufletul devine realitate.
Majoritatea convingerilor tale autolimitative nu sunt deloc adevărate.
Ele se bazează pe informaţii negative pe care le-ai asimilat ca fiind adevărate. Odată ce ai acceptat-o ca fiind adevărată, convingerea devine realitate pentru tine.


"Dacă crezi că poţi face un lucru, sau dacă crezi că nu poti, ai dreptate şi într-un caz şi în celălalt"

LEGEA CAUZA - EFECT

Aceasta afirmă că pentru fiecare aspect din viaţa noastră, există o cauză specifică.
Aceasta lege este atât de simplă încat îi descumpaneşte pe mulţi.
Nebunia a fost definită astfel: " Să faci aceleaşi lucruri, în acelaşi mod, şi să te aştepţi la rezultate diferite"
Dacă doreşti să ai, în viitor, o altă "recoltă" în orice domeniu al vieţii tale, trebuie să plantezi seminţe diferite astăzi, şi bineînteles că aceasta se referă în primul rand la seminţele mentale.

Merită să investeşti în propria ta educaţie!

MOTIVE SOLIDE SA RENUNTI LA FUMAT

De ce te-ai lăsa de fumat?

Doar e singurul tău viciu, iar atunci când fumezi se creează un moment intim în care eşti doar tu şi prietena ta cea mai bună: ţigara. Gândurile tale dospesc întocmai ca un cozonac sub efectul tabacului care joacă acum rolul drojdiei.
Câtă relaxare în acest mic tabiet al tău!
Câte probleme şi-au găsit rezolvarea de-a lungul timpului, atunci când neuronii tăi au fost puşi în mişcare prin ritualuri de fumigaţie cu ţigara aprinsă!

Trebuie să ştii că studiile în domeniul medical lărgesc de la an la an lista afecţiunilor cauzate de pătrunderea nicotinei în organism, iar viitorul fumătorilor ia forme tot mai tenebroase. Cunoaşterea şi înţelegerea importanţei renunţării la acest viciu te vor face mai puternic şi te vor ajuta să depăşeşti mai uşor temerile şi „sevrajul” ce te domină atunci când hotărăşti să începi o viaţă sănătoasă. Iată câteva motive pentru care merită să spui STOP fumatului:
 • Alege o viaţă mai sănătoasă pentru tine şi apropiaţii tăi.
Renunţarea la fumat prezintă o suită de avantaje, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, îmbunătăţind starea generală de sănătate şi reducând riscul apariţiei afecţiunilor cauzate de acest obicei nociv. Dacă pe tine nu te sperie bolile cronice de plămâni, cancerul cavităţii bucale, cataracta, anevrismele aortei abdominale, leucemia mieloidă acută etc., află că aceste primejdii se extind şi asupra apropiaţilor tăi, pe care i-ai transformat încet şi sigur în fumători pasivi. Aceştia sunt partenerul tău de viaţă şi chiar copilul tău!
 • Contrar credinţelor populare care circulă printre fumători, renunţarea la acest obicei nu duce la creşterea în greutate.
E adevărat că în lipsa ţigărilor eşti tentat să ronţăi orice, însă aici intervine voinţa fiecăruia. Dacă disperarea de a trage un fum de ţigară te împinge să te răzbuni pe tot ce găseşti în frigider, este absolut normal să iei proporţii. Înlocuieşte nicotina cu produse substitut, cum sunt guma de mestecat sau plasturii speciali concepuţi pentru cei care vor să renunţe la fumat şi astfel vei evita problemele cu greutatea.
 • Dacă eşti femeie şi plănuieşti să-ţi extinzi familia în viitorul apropiat, renunţă la otrava ascunsă în pachetele de ţigări.
Nicotina are efecte devastatoare asupra aparatului genital şi nu în ultimul rând, asupra fertilităţii. Mai mult decât atât, fumatul este unul dintre principalii factori care determină sindromul morţii subite la sugari.
 • Capacitatea pulmonară a fumătorilor îi împiedică să facă sport.
De ce mormăi în barbă când una din suratele tale are mai mult succes decât tine în rândul bărbaţilor? Priveşte-o bine: are carnea viguroasă, este rezistentă la efort şi plină de viaţă, într-un cuvânt, e sănătoasă. Iată prototipul femeii cu care bărbaţii vor să aibă urmaşi. De ce ar alege o femeie care nu poate să alerge nici măcar după un autobuz fără să tuşească de parcă şi-ar da duhul?
De ce te oftici când prietenul tău nefumător are succes la femei? Nu vezi că are spatele mai lat ca al tău datorită orelor petrecute la sală? Uită-te bine: este plin de viaţă şi sănătos. De ce ar aprecia femeile un bărbat căruia îi miroase gura a tutun când le sărută? Cum ar fi ca şoaptele drăgăstoase şoptite la ureche să fie însoţite de un iz de fum?
 • Tenul fumătorilor îmbătrâneşte prematur din cauza radicalilor liberi conţinuţi în fumul de ţigară (produc deteriorarea celulelor).
Un studiu efectuat recent de dermatologi a scos la iveală faptul că fumatul activează producerea unor enzime care distrug colagenul, principala proteină ce conferă elasticitate pielii.

Află cum să te laşi de fumat.


LEGEA CONTROLULUI


Afirma ca te simti bine in ceea ce te priveste, in masura in care simti ca ai control asupra propriei vieti si ca esti nemultumit de tine insuti, in masura in care simti ca nu-ti poti controla viata, sau ca esti controlat de vreo forta, persoana sau influenta externa.

In fiecare caz, controlul asupra vietii tale incepe cu gandurile, singurul domeniu asupra caruia ai control deplin.
Modul in care gandesti despre o situatie determina modul in care vei simti, iar sentimentele iti determina comportamentul.

LEGEA ECHIVALENTEI MENTALE

Una din realizarile majore in viata a fost sa descopar ca oamenii isi pot modifica aspecte interioare ale vietii lor, schimbandu-si atitudinea mentala interioara.

Punerea in practica a acestei legi presupune o analiza atenta in primul rand asupra relatiilor tale.

In al doilea rand, analizeaza-ti sanatatea.
Care sunt ideile si convingerile tale in legatura cu greutatea, conditia fizica, aspectul, dieta si restul?

In al treilea rand e vorba despre cariera.
In ce masura gandurile tale iti afecteaza pozitia profesionala?

In al patrulea rand analizeaza-ti nivelul de realizare financiara.
Ce anume ai dori sa imbunatatesti sau sa dezvoltati?

In al cincilea rand, care este calitatea vietii interioare (gandurile, sentimentele si fericirea ta)?

Daca esti cinstit cu tine insuti, vei observa ca gandirea personala iti limiteaza potentialul in unul sau mai multe din aceste domenii.

LEGEA ASTEPTARILOR


Ceea ce primesti de la viata nu este neaparat ceea ce doresti, ci ceea ce astepti.
Persoanele care nu au succes nu au nici asteptari pe masura.
Niciodata nu vei putea sa te ridici mai sus de nivelul asteptarilor pe care ti le impui singur.

LEGEA ATRACTIEIInvariabil, atragem in viata noastra persoane si situatii care corespund gandurilor noastre predominante.
Pe masura ce treci in revista fiecare aspect al vietii, pozitiv sau neagtiv, vei vedea ca intreaga ta lume, este numai produsul tau.
Cultivi un fapt, si culegi un obicei;
Cultivi un gand, si culegi un fapt;
Cultivi un obicei, si culegi un caracter;
Cultivi un caracter, si culegi un destin.

Persoanele care folosesc in mod constant o gandire pozitiva sunt deseori catalogate drept norocoase.

SUBTITRARE ZEITGEIST ADDENDUM


Pe 2 octombrie 2008, în cadrul festivalului de film Artivist, a fost lansat filmul Zeitgeist Addendum.
Este continuarea la prima parte (Zeitgeist) şi se axează exclusiv pe problema financiară şi modul în care sunt realizaţi banii în bănci.

Filmul este disponibil pentru descărcare pe DC++, ODC etc.

O subtitrare foarte bună se poate descărca de aici:
http://s4.transfer.ro/storage/transfer_ro-93dda5f3a8.zip

De asemenea, atât Zeitgeist cât şi Zeitgeist Addendum pot fi vizionate gratuit on-line la adresa:
http://www.zeitgeistmovie.com/
cu subtitrare în limba română.

Alte articole similare: Cursa infernala
Filme similare: The big picture