MOTIVE SOLIDE SA RENUNTI LA FUMAT

De ce te-ai lăsa de fumat?

Doar e singurul tău viciu, iar atunci când fumezi se creează un moment intim în care eşti doar tu şi prietena ta cea mai bună: ţigara. Gândurile tale dospesc întocmai ca un cozonac sub efectul tabacului care joacă acum rolul drojdiei.
Câtă relaxare în acest mic tabiet al tău!
Câte probleme şi-au găsit rezolvarea de-a lungul timpului, atunci când neuronii tăi au fost puşi în mişcare prin ritualuri de fumigaţie cu ţigara aprinsă!

Trebuie să ştii că studiile în domeniul medical lărgesc de la an la an lista afecţiunilor cauzate de pătrunderea nicotinei în organism, iar viitorul fumătorilor ia forme tot mai tenebroase. Cunoaşterea şi înţelegerea importanţei renunţării la acest viciu te vor face mai puternic şi te vor ajuta să depăşeşti mai uşor temerile şi „sevrajul” ce te domină atunci când hotărăşti să începi o viaţă sănătoasă. Iată câteva motive pentru care merită să spui STOP fumatului:
  • Alege o viaţă mai sănătoasă pentru tine şi apropiaţii tăi.
Renunţarea la fumat prezintă o suită de avantaje, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, îmbunătăţind starea generală de sănătate şi reducând riscul apariţiei afecţiunilor cauzate de acest obicei nociv. Dacă pe tine nu te sperie bolile cronice de plămâni, cancerul cavităţii bucale, cataracta, anevrismele aortei abdominale, leucemia mieloidă acută etc., află că aceste primejdii se extind şi asupra apropiaţilor tăi, pe care i-ai transformat încet şi sigur în fumători pasivi. Aceştia sunt partenerul tău de viaţă şi chiar copilul tău!
  • Contrar credinţelor populare care circulă printre fumători, renunţarea la acest obicei nu duce la creşterea în greutate.
E adevărat că în lipsa ţigărilor eşti tentat să ronţăi orice, însă aici intervine voinţa fiecăruia. Dacă disperarea de a trage un fum de ţigară te împinge să te răzbuni pe tot ce găseşti în frigider, este absolut normal să iei proporţii. Înlocuieşte nicotina cu produse substitut, cum sunt guma de mestecat sau plasturii speciali concepuţi pentru cei care vor să renunţe la fumat şi astfel vei evita problemele cu greutatea.
  • Dacă eşti femeie şi plănuieşti să-ţi extinzi familia în viitorul apropiat, renunţă la otrava ascunsă în pachetele de ţigări.
Nicotina are efecte devastatoare asupra aparatului genital şi nu în ultimul rând, asupra fertilităţii. Mai mult decât atât, fumatul este unul dintre principalii factori care determină sindromul morţii subite la sugari.
  • Capacitatea pulmonară a fumătorilor îi împiedică să facă sport.
De ce mormăi în barbă când una din suratele tale are mai mult succes decât tine în rândul bărbaţilor? Priveşte-o bine: are carnea viguroasă, este rezistentă la efort şi plină de viaţă, într-un cuvânt, e sănătoasă. Iată prototipul femeii cu care bărbaţii vor să aibă urmaşi. De ce ar alege o femeie care nu poate să alerge nici măcar după un autobuz fără să tuşească de parcă şi-ar da duhul?
De ce te oftici când prietenul tău nefumător are succes la femei? Nu vezi că are spatele mai lat ca al tău datorită orelor petrecute la sală? Uită-te bine: este plin de viaţă şi sănătos. De ce ar aprecia femeile un bărbat căruia îi miroase gura a tutun când le sărută? Cum ar fi ca şoaptele drăgăstoase şoptite la ureche să fie însoţite de un iz de fum?
  • Tenul fumătorilor îmbătrâneşte prematur din cauza radicalilor liberi conţinuţi în fumul de ţigară (produc deteriorarea celulelor).
Un studiu efectuat recent de dermatologi a scos la iveală faptul că fumatul activează producerea unor enzime care distrug colagenul, principala proteină ce conferă elasticitate pielii.

Află cum să te laşi de fumat.


Niciun comentariu: