CUM SA CUMPERI O CASA PE TIMP DE CRIZA

Dacă la începutul lui 2008, cumpărătorii alergau după vânzatori, acum s-a întors roata: cumpărătorii sunt stăpânii. Iată câteva ponturi, care să le sporească şi mai mult acest atuu.

1. SĂ NU SE GRABEASCĂ

În situaţia actuală de blocaj a pieţei imobiliare din România, cumpărătorul este cel care dictează la ce preţ va cumpăra, când, cum şi ce. Cel mai bine este să îşi aloce timp să vadă cât mai multe oferte - inclusiv să vizioneze locuintele respective si sa discute cu cat mai multi proprietari; multi dintre acestia au stat mult timp "pe bara", fără să fie intrebaţi de oferta lor, aşa că vor fi bucurosi sa dea cat mai multe detalii, sa raspunda la intrebari.

2. SA NEGOCIEZE DUR
În vremuri de criza, un proprietar nevoit sa vândă o proprietate, trebuie să facă multe compromisuri şi unul din cele mai importante este preţul. Asa ca un viitor cumparator poate forţa la negociere şi poate obţine un preţ foarte bun. În afară de reducerea de preţ de pe piaţă /de circa 10-20% in 2008, mai poate obţine în plus un minimum de 10-15%, dacă va găsi un vânzător disperat, constrâns de bancă sau de un altfel de termen limită.

3. SA FIE FOARTE ATENT LA CALITATEA LOCUINŢEI
Nu întotdeauna ceea ce este ieftin este şi bun, aşa că imobilul trebuie bine verificat. Ei, dacă în urmă cu un an se vindeau şi cele mai insalubre apartamente, în cele mai periferice zone, acum există loc de unde un cumparator poate să aleagă.
Cel mai bine in cazul apartamentelor vechi este ca blocul sa fi fost construit dupa 1980 (această condiţie a fost impusă de unele banci comerciale pentru a da credite; chiar dacă se cumpără apartamentul cu banii jos, e bine ca el să respecte condiţiile generale de finanţare a bancilor, pentru că nu se ştie niciodată când ar putea servi drept garanţie imobiliară).
În cazul unei locuinţe noi, fie vila sau apartament, cel mai bine este ca aceasta să fie finisată sau într-un stadiu avansat al lucrărilor la proiectul respectiv. În aceste vremuri, aşa numite "de criză", unii developeri amânâ lucrări, au probleme cu finanţările ş.a.m.d şi este bine să ne asumăm un risc cât mai mic în ceea ce priveste realizarea locuinţei, atât ca termen, costuri, cât şi garantie - o casă, chiar şi la rosu, constituie o garanţie mai palpabilă decât o schiţă anexată la un contract.

4. ATENŢIE LA ACTELE DE PROPRIETATE
În vremuri tulburi, escrocheriile înfloresc şi multi profită de disperarea vânzătorilor sau cumpărătorilor şi întocmesc acte de proprietate false.

5. SĂ IA IN CALCUL O LOCAŢIE DE TOP, O ZONĂ BUNĂ
În marile oraşe, ca şi în Bucureşti, încă sunt diferenţe mici de preţuri între acelaşi tip de locuinţă dintr-o zonă bună sau foarte bună şi o zonă mediocră. Peste tot în lume însă locaţia este foarte valoroasă, mai ales în capitalele europene. De aceea, chiar dacă în vremuri de criză amplasamentul nu mai pare atât de important, el va fi totuşi o monedă preţioasă în vremuri bune, când piaţa îşi va erveni. Aşa că între un apartament cu cinci-şase mii mai ieftin dintr-o zonă proastă şi unul un pic mai scump într-o zonă bună, alegeţi-l pe cel din zona buna. Preţurile vor evolua cu siguranţă altfel.

6. SĂ VERIFICE CU ATENŢIE PLATA FURNIZORILOR, SĂ NU EXISTE DATORII FOARTE MARI LA ÎNTREŢINERE, CURENT, INTERNET ETC.
Mai ales în zonele mai sărace ale oraşelor, blocurile cu datorii sunt un adevărat pericol, mai ales în timpuri în care se anunţă şomaj pronunţat şi alte greutăţi materiale. Nu doar proprietarul apartamentului care se cumpără trebuie să fie bun platnic, ci şi vecinii, pentru că altfel veţi face frigul împreună, nu veţi avea apă caldă şi nici alte facilităţi.

7. SĂ FIE SIGUR DE FINANŢARE, SĂ VERIFICE DE DOUĂ ORI CĂ BANCA ÎI ACORDĂ CREDITUL, ÎNAINTE DE A SEMNA PRECONTRACTUL
În ultimele luni, pe măsură ce băncile au început să aibă probleme pe plan internaţional, tot mai mulţi clienţi se plâng că deşi aveau dosarele aprobate demult, nu li se mai acordă creditele sau li se dau mai puţini bani faţă de cât se promisese iniţial. Aşa că mai bine faceţi mai multe drumuri la bancă înainte de a semna contractul sau precontractul de vânzare-cumpărare a locuinţei şi a da avansul vânzătorului.

8. CALCULAŢI CU MAI MULTĂ ATENŢIE BUGETUL TRANZACŢIEI
În afară de preţ luaţi în calcul şi taxele, impozitele către stat, comisionul notarului. Aveţi grijă că nu vă puteţi baza prea mult nici pe prieteni atunci când pe piaţă sunt probleme financiare, puţini oameni având bani de dat cu împrumut.

9. ALEGEŢI CU ATENŢIE AGENŢIA IMOBILIARĂ
În această perioadă, cele mai multe agenţii au clienţi puţini, iar timpul alocat pentru clienţi noi a devenit mult mai generos.

10. PRIVIŢI CASA ÎN PRIMUL RÂND CA O NECESITATE, NU CA PE O INVESTIŢIE PE TERMEN LUNG
În vremuri de restrişte, nu este bine să vă gândiţi că veţi avea mai mulţi copii peste cinci-şase ani, că va mai veni şi soacra să locuiască în aceaşi vilă etc. Trebuie să primeze bugetul şi să vă gândiţi la cât este spaţiu adecvat ca să locuinţi în perioada imediat următoare, astfel încât să vă permiteţi şi ratele la casă şi utilităţile şi eventual şi transportul la serviciu.

Baftă!

Niciun comentariu: