7 PRINCIPII PENTRU SUCCES


1. Eu sunt singurul responsabil pentru urmărirea obiectivelor mele.
Cei care au succes nu se plâng niciodată. Ei încearcă sa modeleze situaţiile dificile conform voinţei lor. În orice situaţie, chiar si în cea mai dramatica, avem posibilitatea să alegem între a reacţiona pasiv şi a acţiona exploatând la maximum resursele pe care le avem la dispoziţie. A te concentra asupra propriilor limite echivalează cu a alege paralizia.

2. Nu exista eşec, exista doar rezultate.
Nimeni nu a reuşit totul de la prima încercare, toţi au trecut prin eşecuri si probleme financiare sau de altă natură; au mers insă mai departe, considerând aceste probleme ca fiind temporare şi schimbând strategia de atac.

3. Lucrurile nu se îmbunătăţesc din întâmplare, ci numai în urma întreprinderii acţiunilor adecvate.
Este o consecinţa a ideii precedente. Cine doreşte sa obţină rezultate, reuşeşte urmărind anumite proceduri, nu aşteaptă daruri din cer. Când urmărim pe cineva din afară, ne este foarte simplu să prevedem rezultatele pe care le va obţine, pe baza acţiunilor pe care le întreprinde.
Sa reuşim acest lucru cu noi înşine este mai dificil, dar are o importanţă fundamentală.

4. Munca este ceva distractiv.
Nimeni nu a avut niciodată succes urmărind pur si simplu îmbogăţirea, ci dimpotrivă, făcând extraordinar de bine ceva ce îi plăcea. Banii trebuie să reprezinte o consecinţă secundară şi nu scopul cel mai important. Altfel nu s-ar explica de ce miliardari ca Bill Gates, Silvio Berlusconi sau Donald Trump continuă să lucreze 16 ore pe zi fără pauze, deşi ar putea să-şi permită o vacanţă fără sfârşit.

5. Nu există succes de lungă durată fără sacrificii.
Cine a avut succes s-a implicat cu toate forţele în întreprinderea în care a crezut, sacrificând prietenii, distracţiile si odihna. Nici o mare opera nu s-a realizat într-un timp scurt şi cu implicare redusă.

6. Oamenii reprezintă resursa cea mai importanta.
Analizându-i pe cei care au avut realizări deosebite, vom descoperi că le-au avut pentru că au ştiut cum să utilizeze cel mai bine resursele şi capacităţile persoanelor din jurul lor. Mulţi dintre creatorii marilor imperii financiare, ca Ford sau Onassis, aveau o pregătire şcolara limitată, dar au ştiut să se înconjoare cu consilieri competenţi.

7. Daca reuşim să dăm celorlalţi ceea ce doresc şi au nevoie, atunci ei ne vor da ceea ce noi dorim şi avem nevoie.
Succesul nostru, chiar si cel exprimat în bani, este măsura exactă a utilităţii noastre pentru ceilalţi şi pentru societate. Dacă ceea ce facem noi nu este util nimănui, indiferent de cât de bine este făcut sau de cât efort am depus, aceasta nu va produce nici o centimă. Există, desigur, multe alte credinţe care ne pot fi utile, dar aceasta reprezintă cea mai bună bază de pornire.

Niciun comentariu: