CONCENTREAZA-TE PE ACTIVE!

Acest articol se datorează unei familii de prieteni cărora le-am făcut o mică analiză a bugetului lor de venituri şi cheltuieli la finalul unui joc CASHFLOW.

Le mulţumesc pentru că mi-au adus aminte de necesitatea cunoştinţelor din domeniul educatiei financiare, de faptul că mulţi au nevoie de aşa ceva, precum şi pentru faptul că au fost perseverenţi în insistenţele lor de a scrie acest articol.

Identifică-ţi activele familiei şi măreşte-le la maxim!

Este o regulă de bază şi de bun simţ care trebuie aplicată pe drumul către libertatea financiară.

Prietenii mei sunt salariaţi şi se vaită tot timpul că nu le ajung banii (în special în concediu). În schimb, când şi-au introdus datele în Declaraţia Financiară, am putut vedea că aveau o garsonieră (moştenită de la o mătuşă) pe care o închiriau cu 200 EUR/lună.

Totalul veniturilor lor (salarii şi chirii) era de 1350 EUR/lună.
Deci acea garsonieră le producea aproape 15% din veniturile lor. În plus, erau venituri pasive (adică nu depindeau de efortul lor). Le-am propus ca la întoarcerea din concediu să facă îmbunătăţiri în garsonieră şi să o remobileze. La început s-au speriat şi mi-au spus că nu au bani şi mai ales timp (reacţii şi scuze normale, motivul real fiind numai şi numai comoditatea lor).

Am făcut împreună cu ei următorul calcul:
Pentru îmbunătăţiri şi mobilă au nevoie de aproximativ 5.000 EUR.

Dacă împrumutul de la banca este accesat pentru 10 ani, ar avea o rata de plătit de aproximativ 70 EUR/lună. Însă după renovare şi remobilare ar putea închiria garsoniera cu 350 EUR/lună.

Deci CASHFLOW-ul lunar, de fapt, se îmbunătăţeşte cu 80 EUR.
Ceea ce înseamnă încă un plus de aproape 6% la veniturile lor pasive.

Dacă mai punem la socoteală creşterea în valoare a acelei garsoniere şi că de fapt creditul nu-l rambursează ei ci chiriaşul, atunci chiar merită ...

Este o regulă importantă:

Analizează-ţi continuu veniturile şi caută mereu posibilităţi de creştere a veniturilor pasive.

Identifică-ţi activele familiei şi măreşte-le la maxim!


Poţi vizualiza sau descarca Declaraţia Financiară.
Dacă simţi că ai nevoie de ajutor şi nu te descurci cu finanţele personale, contactează-mă!

Niciun comentariu: