SCENARIUL FINANCIAR AL ZILELOR NOASTRE

Copilul merge la şcoală, termină şcoala, îşi găseşte un job şi are ceva bani de cheltuit.
Tânărul adult îşi poate permite acum să închirieze o garsonieră sau apartament, să-şi cumpere un televizor, haine noi, telefon mobil, mobilă şi, bineînţeles, o maşină. Astfel, încep să curgă facturile de plată. Întreţinere, gaze, curent, telefon etc.
Într-o bună zi, adultul întâlneşte pe cineva cu totul deosebit. Se aprinde o scânteie, se îmndrăgosteşte şi se căsătoreşte. O vreme, viaţa e o fericire, pentru că doi oameni pot trăi la fel de necostisitor ca unul singur. Au acum două salarii, doar o chirie de plată şi îşi pot permite să pună deoparte câţiva bani ca să cumpere visul oricărui cuplu tânăr: o casă.
Găsesc casa visurilor lor, retrag banii economisiţi şi-i folosesc pentru plata casei. În acest fel se aleg şi cu o ipotecă. Acum, că au o casă nouă, au nevoie şi de mobilă. Aşa că găsesc un magazin care-şi face reclamă prin magicele cuvinte: "Cumpără acum şi plăteştide la anul!" sau "Fără avans, fără giranţi!".
Viaţa e minunată! Aşa că dau o petrecere la care îşi invită toţi prietenii să le vadă casa cea nouă, maşina cea nouă, mobila cea nouă şi noile jucării: televizirul cu plasmă, sistemul audio 5.1, DVD player-ul etc. S-au afundat acum în datorii pentru tot restul vieţii.
La un moment dat ... apare primul copil. După ce lasă copilul la grădiniţă, cuplul cel extrem de muncitor, având o educaţie solidă, trebuie să se înhame iar la jug şi să meargă la serviciu. Ei sunt prinşi în capcană de nevoia de a avea un job sigur pur şi simplu pentru că, în medie vorbind, nu au mai mult de trei luni până la falimentul financiar.
Îi auzi adesea spunând: "Nu-mi pot permite să-mi las serviciul. Trebuie să plătesc facturile."
Motivul pentru care atâţia oameni duc o adevărată luptă cu finanţele este că, de fiecare dată când câştigă mai mulţi bani, cresc şi cele două cheltuieli majore pe care le au:
1. impozitele;
2. dobânzile la datorii.
Adaptare după "Cadranul banilor" - Robert Kiyosaki

CTRL+D dacă vrei să adaugi această pagină la favoritele tale!

2 comentarii:

Goga spunea...

In afara faptului ca articolul este copiat dintr-o carte celebra , ma indoiesc ca raspunsurile vor fi deosebite fata de cartile la care se face referire.
Goga Viorel

Catalin Eremia spunea...

Articolul nu este copiat ci adaptat. Este o mare diferenta.
Se face referire la o singura carte, nu la mai multe ... de aceea este bine sa citim cu atentie ...