CEA MAI SCUMPĂ CASĂ DIN LUME?

Situată în apropiere de Londra şi având un preţ de 70 milioane de lire sterline (130 milioane USD), cea mai scumpă casă din lume îşi caută cumpărător de aproape doi ani.

Porţile imense, cu ornamente bogate din fier forjat, se deschid încet. Maşina intră pe aleea de marmură şi înaintează încet; cauciucurile scârţâie alene, probabil de plăcere – aleea e încălzită. Un ofiţer te salută respectuos – în stânga e clădirea destinată personalului de securitate (proprietatea e supravegheată 24 ore din 24).

Parchezi în faţa intrării impunătoare. Şase coloane uriaşe de marmură străjuiesc principala cale de acces în Updown Court, cea mai scumpă reşedinţă din lume (dacă va fi vândută la preţul solicitat de proprietar, 70 milioane de lire sterline).

CINE E PROPRIETARUL ACTUAL

Leslie Allen Vercoe are 63 de ani şi, potrivit presei britanice, a apărut din senin ca un afacerist foarte potent. În Anglia, Vercoe nu apare pe nici o listă a bogătaşilor. Până şi compania de PR pe care a angajat-o pentru promovarea afacerii Updown Court admite că nu ştie nimic despre el.

Vercoe a cumpărat Updown Court în 2002, pentru 20 milioane de lire sterline. Casa a fost deteriorată într-un incendiu în 1987 şi a fost achiziţionată de doi investitori care au vrut să o restaureze, dar au dat repede faliment. Managerul de proiect a fost chiar arestat pentru evaziune fiscală, dar acuzaţiile împotriva lui au fost retrase şi omul eliberat.

Vercoe a dobândit casa de la creditori şi a cheltuit încă 30 milioane pentru amenajarea reşedinţei, din care 10 milioane au fost banii lui. El declara presei britanice că deţine 42 de companii (una dintre ele este furnizorul principal al aeroportului din Anvers, o afacere de 15 milioane lire anual) şi averea lui depăşeşte 50 milioane lire sterline;
printre proprietăţile sale se numără păduri în Rusia, mine de cărbuni în Ucraina, terenuri în Lituania şi Letonia.

“Până să fac afacerea cu Updown Court, proiectele mele erau prea neînsemnate pentru a fi remarcate”, afirmă Vercoe citat de Evening Standard.

Posesor a şase limuzine de lux şi al unei case de 3 milioane de lire în Surrey, Vercoe poartă la mână un ceas Cartier din aur, în valoare de 12.000 lire. Dacă nu are întâlniri urgente, caz în care se deplasează cu elicopterul (omul susţine că a avut chiar propriul avion cu şase locuri), Vercoe circulă cu un Mercedes Coupe de 100.000 lire sterline. Chiar dacă îţi doreşti, este destul de greu să treci neobservat în aceste condiţii.

Vercoe, Les pentru cei apropiaţi, s-a născut în 1944 în Ashford, Middlesex. Mama lui a fost model pentru revista Vogue, iar tatăl a murit de pneumonie cu puţin înainte de naşterea fiului. Când Les avea 5 ani, mama lui s-a recăsătorit cu un funcţionar. Şcoala nu a fost niciodată punctul lui forte. A abandonat-o la vârsta de 17 ani pentru o slujbă de proiecţionist într-un cinematograf, apoi s-a angajat la o agenţie imobiliară unde a învăţat să evalueze şi să liciteze proprietăţi.

Avea 20 de ani (3 ani de când renunţase la şcoală) când patronul lui a murit şi el a cumpărat afacerea făcând un credit pentru obţinerea căruia a trebuit să mintă că are 21 de ani. Business-ul a prosperat şi curând Les Vercoe a ajuns să aibă clienţi importanţi.

S-a căsătorit cu Sue, o vecină, cu care are trei copii.

A făcut avere repede şi la fel de repede a pierdut-o. Fiindcă este un supravieţuitor, Les a reuşit să se redreseze împrumutând 4.000 lire de la un prieten. Afacerile i-au mers din nou bine o perioadă până când crash-ul de pe piaţa imobiliară londoneză de la mijlocul anilor `80 l-a aruncat din nou în faliment.

Vercoe a divorţat în 1986 şi a plecat să-şi încerce norocul în Est. O decizie inspirată. Anii `90 au fost anii lui de glorie. A făcut afaceri cu Zangas, ministerul rus al petrolului şi gazelor şi i-a întâlnit pe viitorii oligarhi ruşi care îi vor încredinţa banii lor pentru investiţii în Occident. Nu se ştie exact ce a făcut Les, scrie Evening Standard, dar se pare că aprimit cadou 6,5 milioane acri de pădure virgină undeva în marginea Cercului Polar. Se pare că ce a făcut Les a fost să-şi ajute prietenii ruşi să-şi investească banii în străinătate şi să-şi înscrie copii la şcoli occidentale; astfel, miliardarii petrolului rusesc au devenit finanţatorii şi uneori partenerii săi de afaceri. Unii dintre ei preferă şi astăzi să-şi păstreze anonimatul.

Sursa: revista Luxury, nr.1, http://www.luxury.ro/

Am publicat acest extras pentru a observa traiectoria în viaţă pe care a avut-o proprietarul celei mai scumpe case din lume, considerat un om se succes în prezent.

Dacă ne uităm în trecutul său, putem observa câteva aspecte care se pot observa şi la persoanele care se află în topul 100 cei mai bogaţi oameni din lume al revistei Forbes:

- nu a fost un elev eminent, ba chiar a renunţat la şcoală înainte de a termina liceul;
- a avut parte de succese financiare, egalate de tot atâtea falimente, din care a învăţat şi s-a adaptat;
- şi-a ajutat prietenii să obţină ceea ce-şi doreau, obţinând astfel şi el ceea ce-şi dorea: încrederea acestora.

Un comentariu:

Bobby spunea...

Super tare...