ALIGATORII IMOBILIARI

Oamenii care pot avea cele mai mari probleme financiare sunt cei care cred că vor da tunul cel mare prin cumpărarea de proprietăţi imobiliare la preţ mic şi vânzarea acestora la preţ mare într-un timp cât mai scurt: speculatorii.

Mulţi cumpără case sau apartamente încă din faza de proiect, sperând că preţul acestora va creşte, iar ei vor putea vinde ulterior în vederea încasării unui profit.
Eu numesc aceşti oameni “porci”.

Multe dintre aceste persoane sunt ademenite în piaţa de profil de poveşti ale unor oameni care au făcut profit urmând aceeaşi reţetă, dar cu ceva timp în urmă. Problema este că povestitorii au realizat profitul cu care se laudă într-un alt moment de timp al pieţei, moment favorabil unor astfel de manevre, deci au acţionat oportun.

Porcii care intră pe piaţă sperând că vor avea succes cu reţete învechite au, de obicei, acelaşi destin: sunt măcelăriţi!

Dacă eşti un porc care crede că vei face afacerea vieţii tale cumpărând un imobil încă din faza de proiect, probabil că te vei afla cât de curând în una din următoarele situaţii:
- eşti pe cale să pierzi avansul plătit la încheierea contractului;
- cauţi cu disperare un fraier mai mare ca tine care să plătească preţul pe care-l ceri pentru a-ţi acoperi cheltuielile şi a scoate profit.

În prezent, foarte multe persoane se îngrămădesc să contracteze un imobil într-o clădire aflată în faza de proiect. Este la modă. Dar, în următorii ani, cred că mulţi oameni care acum încheie asemenea contracte vor fi obligaţi să renunţe la aceste proprietăţi imobiliare, deoarece nu şi le permit.
Vor fi forţaţi să vândă pentru că altfel, vor fi “mâncaţi” de vii de fenomenul numit: cashflow negativ.

Proprietăţile în care crezi că ai investit şi care, în realitate îţi scot bani din buzunar în fiecare lună, sunt cunoscute sub denumirea de „aligatori financiari” (dacă nu reuşeşti să-ţi hrăneşti proprietatea în fiecare lună, te va mânca de viu în cele din urmă).

Cunosc o familie de asemenea speculatori/porci, care au contractat 3 duplex-uri în blocuri noi, situate în zona de nord a Bucureştiului. În prezent, este prea devreme să înceapă vânzarea acestora deoarece se încăpăţânează să realizeze un profit foarte bun în urma tranzacţiilor.
Pentru finanţarea acestor investiţii, au apelat la credite şi alte instrumente financiare pe termen lung, iar în prezent, toată această „afacere” le scoate din buzunar aproximativ 6.500EUR / lună.
Toţi aceşti bani sunt alocaţi pentru hrănirea acestor trei aligatori financiari.
Problema este că veniturile acestor speculatori abia pot acoperi această sumă.
Din când în când, apelează la puţinii “bani albi pentru zile negre” pe care îi mai au sau la împrumuturi de la prieteni şi speră că situaţia se va remedia în timp util.
Varianta cea mai viabilă la care se gândesc este să îşi schimbe joburile pentru a câştiga mai mult, împiedicând astfel aceşti aligatori să-i mănânce de vii.
Este un joc foarte riscant, pentru că viaţa este imprevizibilă. Orice dezechilibru financiar, oricât de mic, le poate fi fatal.

Datorită atâtor proiecte imobiliare în derulare în ultima perioadă, s-ar putea ca în anii următori să vedem o scădere a preţurilor pe piaţa imobiliară. S-ar putea ca imobile care acum se cumpără cu 600.000EUR să se vândă peste câţiva ani cu doar 450.000 – 500.000EUR.

Cazul de mai sus este doar unul din multe altele. Sunt şi mai mulţi cei care au contractat credite pe 10 sau 20 de ani pentru achiziţionarea de terenuri, în special în jurul Bucureştiului, în speranţa că vor realiza afacerea vieţii lor, iar în prezent ratele la bănci îi mănâncă de vii.

Ştii şi tu un caz asemănător?
Scrie despre el aici ...

Personal, în următorii ani voi sta la pândă vânând preluări de asemenea aligatori financiari.

Un comentariu:

Iulian Gociu spunea...

Ai dreptate Catalin. Acei speculatori/porci care tin la san 3 aligatori imobiliari,vor scoate in continuare bani din buzunar daca nu gandesc in perspectiva. In loc sa tina cele trei lighioane :) in curte de ce nu le vinde, isi cumpara garsoniere si apartamente(nu neaparat ultracentral), le inchiriaza usor sub pretul pietii (sa le dea mai repede) si incet- incet acesti speculatori/porci vor deveni viitori investitori strategici.
Cu stima,