GUNOIUL INFORMAŢIONAL

Ori că mă uit la ştirile TV, ori că citesc un necrolog, este acelaşi lucru. Cu cât o ştire este mai nefastă, cu atât are audienţă mai mare. Într-adevăr, o ştire nefastă este mai impresionantă din punct de vedere emoţional şi deci, importanţa impactului său este direct proporţională cu gravitatea acesteia. Cum impactul este legat de audienţă...... se poate deduce uşor sloganul conform căruia: “Cu cât mai oribil, mai nefast şi mai inuman, cu atât mai impresionant, mai audiat, mai profitabil”.

Problema se pune însă în momentul în care analizăm efectele acestor ştiri negative zilnice, care „lovesc” pur şi simplu minţile milioanelor de telespectatori, creând impresia unei lumi din ce în ce mai dezastruoasă, care „se duce de râpă”, plină numai de crime, violuri, inundaţii, cutremure, dezastre şi nenorociri.

Am întâlnit oameni care considerau că toate calamităţile naturale produse în diverse zone de pe glob sunt o pedeapsă divină pentru „relele” umane. Conform teoriei acestora: dacă zilnic se produc un număr de violuri, crime şi alte nelegiuiri, paharul se umple la un moment dat, iar Divinitatea ne pedepseşte pentru păcatele menţionate printr-o calamitate naturală. Este o imagine apocaliptică!
Nu este de mirare că din ce în ce mai mulţi români suferă de diferite angoase, frici, fobii şi chiar atacuri de panică.

Viteza erei informaţionale ne-a luat pe nepregătite! Sunt prea multe informaţii de care trebuie să ţinem cont în adoptarea deciziilor zilnice, pe care trebuie să le luăm, încât suntem zăpăciţi. Este normal ca, în această goană zilnică, să nu mai discernem între bun şi rău, între informaţii pozitive şi negative, între informaţiile utile şi cele inutile.
Sentimentul este următorul: cu cât ştiu mai multe, cu atât mai bine. Şi alergăm după informaţii ca un drogat după doza zilnică. În această goană nebună, uităm să verificăm calitatea dozelor şi înghiţim tot ce ne cade la îndemână.

Ce e de făcut?

Nu putem schimba ştirile care se dau la TV.
Nu putem încetini fluxul informaţional zilnic.
Tot ce putem face este să apreciem permanent ceea ce vizionăm la TV, ascultăm la radio etc.
Evaluând permanent datele cu care venim în contact, putem să ne hrănim mintea cu proteine informaţionale şi să evităm gunoiul.

Niciun comentariu: